2015. október 16., péntek

Pehelykönnyű piskóta

Igaz, feltettem már egy torta receptet, amiben részleteztem a piskóták elkészítését, de gondoltam amennyiben valakit csak a piskóta érdekel, jobb szeretné ilyen formátumban olvasni.



Hozzávalók

5 egész tojas + 1 kanál víz
6 kanál cukor
6 kanál liszt
késhegynyi sütőpor
*A lisztet púpozottabban mérjuk, mint a cukrot, mert a cukor nehezebb. A piskotához a liszt és a cukor körülbelül azonos súlyú kell legyen.

Elkészítés

A tortaformát kibéleljük sütőpapírral vagy kikenjük zsíradékkal. Ha zsiradékot használunk, tegyük be a formát használatig a hűtőbe, különben leolvad róla. Ha sütőpapírt használunk figyeljünk oda, hogy amennyire lehet kövesse a tortaforma vonalát, különben nem lesz szép formájú a piskóta.

A tojásokat szétválasztjuk és 2 különböző edénybe tesszük. Legyen mindkét edény mixerelésre alkalmas.

Amikor szét van választva az 5 tojás, a tojásfehérjéhez teszünk egy kanál hideg csapvizet, és 6 csapott kanál cukrot. A tojássárgájához pedig egy késhegynyi tegyünk sütőport.

A tojásfehérjét addig verjük mixerrel gyors fokozaton, amíg fényes és elég kemény lesz.

Ezután verjük 1-2 percig a tojássárgáját is, majd hozzáöntjük a fehérjéhez. Ha fel van verve, a fehérje nem esik tőle össze.

Összekeverjük mixerrel a tojásfehérjét a tojássárgájával, amíg nagyjából kemény lesz (kb 3-5 perc mixertől függően). Tojássárgájával már nem lesz olyan kemény, mint csak a fehérje magában, de minél habosabb, keményebb, annál jobb lesz a piskóta. Ha ez megvan, a mixert el lehet tenni, mert nem lesz rá több szükség.

Begyújtjuk a sütőt és hagyjuk maximális fokozaton melegedni, amíg befejezzük a piskótatésztát.

6 kanál lisztet kimérünk szitába, leszitáljuk. A kanál liszt kicsit púposabb kell legyen, mint a cukor, de azért nem kell nagyon púpos se legyen. Fontos, hogy a lisztet szitálás előtt kell lemérni, mert utána fellazul és kisebb mennyiség megy egy kanálba, így nem lesz elég kemény a piskóta.

Fakanállal nagyon úvatosan kell dolgozzunk. Körülbelül fél kanál lisztet óvatosan rászórunk az összemixerelt tojásfehérje-sárgája keverékre, majd fakanállal óvatosan kavarjuk, hogy ne maradjon csomós, de ne is törjük össze a masszát. A fakanállal csak egy irányba szabad kavarni. Ezt addig folytatjuk, míg az egész leszitált 6 kanál liszt elfogyott.

A masszát beleöntjük az előkészített tepsibe, majd betesszük a sütőbe. Maximális fokozaton sütjük egészen addig, amíg felnő a piskóta, majd lehúzzuk a sütőt alacsony fokozatra.

A piskóta körülbelül 15 perc alatt sül meg, ha a széle kezd más színű lenni, akkor kész van. A biztonság kedvéért beleszúthatunk egy fogpiszkálót és ha nem ragad rá piskóta, akkor biztosan kész van. A sütőt nem szabad nyitogatni, mert a kinti beáramló hideg levegőtől összeesik a piskóta.

Ha a sütő zsiradékkal volt kikenve, akkor a piskótat kivevés után azonnal ki kell borítani lisztezett deszkára, majd megfordítani. Ha sütőpapírt használtunk, benne lehet hagyni a tepsiben vagy kiszedni sütőpapírostól amennyiben a tepsit kell még használjuk. A sütőpapír könnyebben lejön ha kicsit áll.

Megjegyzés

Az eredeti recepben 6 tojás van és nincs víz, de úgy keményebb a piskóta. Igazából lehet tenni bele 2 kanál vizet is a még könnyebb piskótáért, és akkor csak 4 tojás kell bele.


Ha vastagabb piskótára van szükség, lehet készíteni, 7-8 vagy akár 10 tojásból is, csak kell vigyázni, hogy megmaradjon az arány: mindenből ugyanannyi kell. Például 7 tojáshoz (vagy 5 tojás+2 kanál víz, 6 tojás+1 kanál víz), 7 kanál cukor és 7 kanál liszt kell. Viszont a vastagabb piskóta nehezebben sül át (pl 10 tojásból).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése