2011. augusztus 31., szerda

Olasz pizza

Nagyon szeretjük a pizzát és sokat kísérletezünk, hogy a lehető legfinomabbra sikerüljön. Legelső pizza sütésünk óta ezt az olasz pizza receptet vettük alapul. Mi szeretjük ha a pizza tészta vékony és sok rajta a feltét.


Hozzávalók 2 tepsi pizzához
1/2 kg liszt
egy csipetnyi só
1 élesztő (tasak - 7 g)
2 evőkanál olivaolaj
1/2-1 evőkanál oregano
feltét ízlés szerint

Paradicsom szósz:
1 csésze paradicsomlé
2 paradicsom
1 evőkanál ketchup
1 kiskanál Piros Arany
pici só, bors
1/2 kiskanál cukor
nagyon kicsi hagyma
oregano, bazsalikom vagy fokhagyma ízlés szerint

Elkészítés:
A pizza tészta hozzávalóit egy kis langyos vízzel összegyúrjuk. Ha túl lágy a tészta, akkor teszünk még egy pici lisztet, ha túl kemény akkor egy kicsi vizet. Akkor jó, ha formázható. Jól összegyúrjuk körülbelül 15 percig. Ezután melegebb helyre tesszük kelni. Az a legjobb ha legalább egy órát kel, de ha sürgősen kész kell legyen, akkor 15 perc múlva is tepsibe tehetjük.

Miközben a pizzatészta kel, elkészítjük a paradicsomszószt. Azzal kezdjük, hogy egy nagyon pici (kb egy kiskanálnyi) nagyon apróra vágott hagymát olajon megpirítunk, majd beletesszük a többi hozzávalót is és kb 10 percet főzzük.

A pizzát csak kézzel szabad gyúrni sőt, ha a tészta jól sikerült, csak kézen forgatva is kinyúlik a saját súlyától. Kevésbé merészek azonban egyszerűen egyengessék bele a pizzasütő tepsibe.

Én sütőpapírt szoktam alá tenni.

Ezután jöhet rá ízlés szerint a pizzafeltét. Kezdjük a paradicsomszósszal, ne sajnáljuk rá, mert a tészta még fog belőle beszívni. Utána jöhet rá egy réteg mozzarella, majd szalámi, gomba, vagy amit szeretnénk. Ezután mehet rá néhány karika paradicsom, esetleg hagyma, végül kukorica.

Körülbelül 10 percig sütjük magas hőfokon, majd kivesszük, ráreszelünk még egy réteg mozzarellát (ha akarjuk a kukoricát is csak ekkor adjuk hozzá), majd visszatesszük a sütőbe kb 5 percre.

Akkor van kész, ha a sajt ráolvad és a pizzatészta széle kezd megpirulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése