2011. szeptember 12., hétfő

Házi tyúkhúsleves

Nagyon szeretjük a húslevest. Nyáron ritkábban készítettünk, de az ősszel újra eljött a levesfőzés ideje. Családi recept alapján készül, apró változtatásokkal.


Hozzávalók:
2 személyre
2 db répa
2 db petrezselyem
1 kisebb hagyma
1 kis szelet karalábé
1 nagy szelet zeller
1 kiskanál só és pótolni
10 szem bors
ételízesítő
csontos hús (2 egész comb, csirkehát stb)
levestészta

Elkészítés:
A húst kifagyasztjuk és leforrázzuk, hogy a vér jöjjön ki belőle. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. Ha a répák nagyok, hosszában felvágjuk.
Mindent egy nagyobb edénybe teszünk (kb 6 literes) és felöntjük körülbelül 2,5 liter vízzel, majd odatesszük főni nagy lángra.
Mikor a húsleves felfőtt, áttesszük kis lángra, annyire kell főjön, hogy épphogy mozogjon a teteje. Ha habos lett a teteje, szedjük le.
Elég sokáig szoktam főzni, akkor van kész, ha a hús és a zöldségek is megfőttek. Közben tegyünk még bele ételízesítőt és sót ízlés szerint.
Amikor a leves kész, leszűröm, kidobom belőle azt, amit nem eszünk meg és félreteszem, amit később megeszünk (hús, répa, stb).
A tésztát általában másnap szoktam belefőzni, mert akkorra finomabb lesz, de természetesen aznap is lehet belőle fogyasztani.
A tésztát bele lehet főzni a húslevesbe, de én általában külön főzöm meg sós vízben (majd leszűröm), több okból is. Először is, a megmaradt tésztás leves másnapra már nem annyira gusztusos és senki sem eszi meg szívesen. Másodsorban így úgy tudom bele adagolni a tésztát, hogy pont jó legyen a sűrűsége. Ha marad meg tészta magában, el lehet tenni a hűtőbe és másnap tenni a levesbe.
Bár a tyúkhúsleves elkészítése kissé időigényes, de ha rászánunk egy kicsit, megvan a jutalma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése